Sterilisatie

Heeft u er al eens over nagedacht om uw hond te laten steriliseren? Weet u niet welke beslissing best bij uw huisdier past? Wij zetten hier alles even op een rijtje. Indien u zeker weet dat u geen nestje puppies wenst, is sterilisatie van uw hond op jonge leeftijd de beste keuze. Het beste tijdstip is vóór of 3 maanden na de eerste loopsheid.

Voordelen

  • Geen loopsheid
  • Geen risico op ongewenste dracht
  • Geen risico op eierstokkanker
  • Geen risico op baarmoederontsteking
  • Geen risico op schijndracht
  • Verlaagd risico op melklijsttumoren
  • Verlaagd risico op diabetes​

Er zijn ook nadelen aan sterilisatie. Toch wegen deze niet op tegen de voordelen. Zeer geringe kans op incontinentie. Deze aandoening is echter goed te behandelen met medicatie. Vachtveranderingen Bij bepaalde rassen met een (half)lange, dubbele vacht zoals Cockers kunnen de haren ter hoogte van de oren en de vlaggen gaan krullen. Na sterilisatie treedt er een daling op van het metabolisme van uw huisdier gepaard gaande met gewichtstoename. Hiervoor is het belangrijk over te schakelen naar een caloriearmer dieet.​

Castratie

Mannelijke dieren hoeven niet op jonge leeftijd gecastreerd te worden. Castratie is enkel aangeraden bij: Sommige gedragsproblemen: hyperagressiviteit en hyperseksualiteit Medische problemen van de ouder wordende reu zoals testistumoren, prostaatproblemen,… Castratie kan worden uitgevoerd op de klassieke methode via chirurgie. Eigenaars die twijfelen kunnen kiezen voor een chemische castratie. Hierbij wordt tussen de schouderbladen een implantaat ingebracht dat zorgt voor een onderdrukking van de mannelijke hormonen waardoor de testonsteronspiegel op een basaal niveau komt gedurende 6-12 maanden.

Sterilisatie en castratie bij onze bijzondere huisdieren

Konijnen

Bij konijnen worden jammer genoeg nog vaak de rammelaars gecastreerd dit om de hogere sterilisatiekosten bij de vrouwtjes te voorkomen. Mogen wij jullie er toch op wijzen dat er bij vrouwelijke konijnen op middelbare leeftijd vaak eierstok- en baarmoederkankers worden vastgesteld. Het steriliseren van de voedsters voorkomt het ontstaan van deze tumoren.

Fretten

Bij fretten kunnen mannelijke dieren gecastreerd worden om de lichaamsgeur te beperken en om onzindelijkheid bij seksueel actieve fretten te verminderen. Vrouwelijke fretten worden vaak gesteriliseerd omwille van medische redenen. Fretten zijn immers seizoensgebonden ovulatoren, met als gevolg dat de vrouwtjes zonder copulatie (gemeenschap) gedurende lange periode in de bronst kunnen blijven. Hierdoor houdt de loopsheid aan met bloedverlies als gevolg. Dit bloedverlies kan tot bloedarmoede leiden; soms met sterfte als gevolg.

Shopping Basket