De anatomie van de teef en de reu

a. De genitale anatomie van de teef

Het genitaal stelsel begint uitwendig bij de vulva, bestaande uit de twee vulvalippen gelegen in de perineale zone onder de anus. Bij niet-loopse teven is de vulva zeer klein en soms verstopt onder de vulvaplooi. Bij loopse teven wordt de vulva duidelijk door verdikking van de lippen. Net achter deze lippen ligt de clitoris in de clitorisgroeve.
De vulva gaat over in de vagina, hier ligt de uitwendige opening van de urineleider (urethra). De lange vagina gaat via de baarmoederhals over in de baarmoeder (het orgaan van de dracht). In de anoestrus (de rustperiode van de voortplantingscyclus) is de baarmoederhals gesloten om kiemen buiten te houden. Tijdens de oestrus (de fase waarin het vrouwelijk dier paringsbereid is en meestal ook vruchtbaar – z.o. bronst, tochtig, loops, speels, )zal de baarmoederhals verweken en kunnen spermacellen de weg naar de eicellen vervolledigen.
De baarmoeder bestaat uit 2 baarmoederhoornen, beide hoornen liggen in het verlengde van hun eierstok met eileider.
Bij de eisprong (= ovulatie) zullen 1 of meerdere eicellen uit 1 of beide eierstokken opgevangen worden door de eileider waar ze kunnen bevrucht worden door de spermacellen. Na enkele celdelingen wordt de embryo gevormd die zich vervolgens nestelt in de baarmoeder.

1. Eierstok (ovarium)
 2. Eileider
 3. Baarmoederhoorn
 4. Ligament (band) tussen de hoorns  
5. Baarmoederlichaam 
6. Baarmoederhals 
7. Vagina (schede)
 8. Plooien in de vagina 
9. Urinebuis
 10. Uitwendige opening van de urinebuis
 11. Clitorisgroeve
 12. Kleine voorhofsklieren
 13. Voorhof van de vagina
 14. Plaats van het Hymen (maagdenvlies)  
15. Blaas

b. De genitale anatomie van de reu

Het mannelijk geslachtsstelsel begint bij de teelballen (testes) waar de spermacellen en de mannelijke hormonen geproduceerd worden. Daarnaast worden hier ook vrouwelijke hormonen geproduceerd!
De productie van spermacellen duurt gemiddeld 2 maanden. Daarna vertrekken ze naar het volgende orgaan: de bijbal. Deze heeft als functie de rijping van de spermacellen. Enkel de gerijpte spermacellen zijn in staat een eicel te bevruchten. De testes en bijbal zitten samen in een zakje, de tunica vaginalis. Deze tunica is zeer stevig en de reden waarom ‘een schop in de ballen’ zeer pijnlijk kan aflopen daar de tunci niet in staat is om uit te zetten. Deze tunica wordt op zijn beurt omgeven door de balzak (scrotum).
Vanuit de bijbal vertrekt de zaadleider richting de penis. Net voor de penis ligt de prostaat. De prostaat is een accessoir geslachtsorgaan van de reu. Dit orgaan zal zorgen voor een vloeistof (het zogenaamde voorvocht) dat verschillende functies heeft. Enerzijds een geleidende functie maar de belangrijkste functie is de voedende functie. Het prostaatvocht zal zorgen dat de spermacellen in een voeding rijk milieu zitten tot ze de baarmoedermond passeren. Vanaf daar moeten ze met hun eigen voedingsreserve verder.
De penis van de hond bevat het ‘os penis’, een penisbotje. Rond dit botje liggen de twee zwellichamen. Deze zullen, net zoals bij de man, zorgen voor de erectie door het vullen van bloed.

1. Verloop van de urinebuis in het bekken
 2. Anus 
3. Terugtrekkende spier van de penis 
4. Bulbus van de penis
 5. Zwellichaam 
6. Musculus ischio-cavernosus 
7. Staart van de bijbal
 8. Scrotum (balzak)
 9. Testis (teelbal)
 10. Kop van de bijbal
 11. Voorhuid
 12. Uitwendige opening van de urinebuis 
13. Verlengd deel van de eikel (glans penis)
 14. Bulbus van de penis 
15. Penis
 16. Annulus inguinalis (opening van lieskanaal) 
17. Ductus deferens (zaadleider)
 18. Blaas
 19. Urineleider

 

Normale cyclus van de teef

Lees meer…

gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This