De microscopische opname van lintwormen (uit Bayer®)

 

Segmenten van lintwormen die zich afzonderlijk kunnen vasthechten en uit de darmen naar buiten kunnen kruipen. Dit kunnen de veroorzakers zijn van anale jeuk., Uit infection by dipylidium caninum in an infant, Claudia P Molina, MD Jamer Ogburn, Patrick adegboyega.

 

Bovenstaande foto toont een microscopische kleuring. De kleuring toont een overlangse doorsnede van spieren waarin ingekapselde eieren zichtbaar zijn. Uit: infection by dipylidium caninum in an infant, Claudia P Molina, MD Jamer Ogburn, Patrick adegboyega.

 

De lintworm – de meest bekende is de Dipylidium Caninum

In tegenstelling tot rondworminfecties die voornamelijk bij pups en jonge dieren problemen veroorzaken, komen lintwormen vaker bij oudere dieren voor. De lintworm leeft in de darmen van uw huisdier.
Er zijn meerdere soorten lintwormen. Zij bestaan uit meerdere segmenten (delen)die zich in de darmwand vasthechten met kleine zuignapjes.

Elke lintwormsoort heeft zijn eigen tussengastheer. Deze gastheer heeft de lintworm nodig om te kunnen ontwikkelen.
De lintworm, genaamd Dipylidium Caninum, wordt overgebracht door de tussengastheer “de vlo”. Zij leggen eitjes in de vacht van hond of kat (de eindgastheer). En als onze huisdieren hun vacht zuiver likken, zullen zij de eitjes inslikken. In de darm groeien zij dan uit tot lintworm. De segmenten kunnen via de anus naar buiten kruipen en zo de omgeving besmetten.
Andere lintwormen worden overgedragen door het eten van rauw vlees, De Taenia Echinococcus lintworm heeft als tussengastheer kleine knaagdieren (muizen,ratten) ,konijnen en hazen. Deze lintworm kan 1,2 mm tot 5 meter lang worden. Deze lintworm kruipt niet via de anaalregio naar buiten maar wordt via ontlasting naar buiten gedreven.

De cyclus van de lintworm

In de darm kan de lintworm zich vasthechten aan het darmslijmvlies en verder groeien. Drie weken later komen de eerste segmenten tevoorschijn en kunnen langs de anus naar buiten kruipen.

Symptomen

Katten en honden die besmet zijn met de lintworm worden zelden ernstig ziek. De lintworm kan wel diarree of braken veroorzaken. Ook kan uw huisdier vermageren en een doffe vacht krijgen. Lintworminfecties kan men herkennen aan de kleine witte “wormpjes” (de segmenten) in de ontlasting van de hond, op plaatsen waar de hond vaak ligt of aan zijn achterlijf. De infectie zelf verloopt bijna altijd symptoomloos bij de honden. Een andere waarneming is dat uw hond met zijn achterste over de grond gaat schuren. Lintwormen veroorzaken namelijk jeuk in de anaalregio.

Preventie

Vermits de lintworm en de vlo hand in hand gaan, is een gelijktijdige vlooienbestrijding én ontworming belangrijk. Bij besmetting van hond of kat is het ook nodig de rustplaats van de dieren grondig te reinigen.

Zoönose

Opletten met kleine kinderen die alles in hun mond steken. Zij kunnen per ongeluk een vlo opeten. Toch vormt de lintworm geen echt gevaar voor onze gezondheid; hij legt immers geen parcours af in ons lichaam maar beperkt zich tot de darm.
Wel kan de vossenlintworm gevaarlijk zijn voor de mens. De lever kan aangetast worden. Het kan nochtans 5 tot 15 jaar duren eer er klachten ontstaan. Een mens kan overlijden aan de gevolgen van een besmetting met de vossenlintworm (Echinococcus Multiloculars). De meeste mensen krijgen de worm via het eten van bosfruit, maar een mens kan zich ook besmetten via een hond of kat. Wanneer deze bessen ongewassen en rauw gegeten worden, kan dit aanleiding geven tot het ontstaan van een groot gezwelachtig letsel in de lever waarvan de behandeling zeer moeilijk en soms onmogelijk is. Gelukkig is dit uitermate zeldzaam. De parasiet komt voornamelijk voor in gebieden met een gematigd klimaat, in onze streken uiterst zelden.

Goede voorzorgen

  • bosvruchten grondig wassen
  • vossen enkel met handschoenen aanraken
  • honden die bij vossenjacht gebruikt worden, na afloop douchen en elke 3-4 weken
    ontwormen
gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This