Een aantal spoelwormen

Een microscopische opname van de kop van Toxocara Canis (met dank aan Bayer®)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een micoscopisch beeld van een ei. Uit: Aspects of Toxocara Epidemiology: toxocarosis in Dogs and Cats. Paul A.M. Overgaauw, Critical reviews in microbiology, 23; 233-251 (1997)

spoelwormen die de darm invaderen bij een jong dier. Obstructies en invginaties kunnen het gevolg zijn. Uit: Aspects of Toxocara Epidemiology: toxocarosis in Dogs and Cats. Paul A.M. Overgaauw, Critical reviews in microbiology, 23; 233-251 (1997)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De cyclus van spoelwormen. Uit: Epidemiologic and zoonotic aspects of ascarid infections in dogs and cats, Alice CV. Lee, Peter P Schnatz, Kevin R KAzacos, Susan P Montgomery and Dwight D Bowman, special issue: zoonose of people and pets in the USA, 2010.

 

 

 

Cyclus van de spoelworm

Spoelwormen komen voor bij een groot aantal zoogdieren. Ze leven in de darmen. Besmetting kan optreden door het eten van besmet voedsel (of kadavers) of via de grond waarin spoelwormpjes aanwezig zijn. Honden kunnen zich ook infecteren door de opname van met spoelwormen geïnfecteerde knaagdieren als muis en rat of zich infecteren door het oplikken van de eitjes uit de eigen vacht. De vacht kan met eitjes uit de omgeving bevuild raken.

Eenmaal in de darmen komen de larven vrij uit de eitjes . De larven migreren naar de lever. Via de lever kunnen de larven in de bloedbaan terecht komen om zo via het hart de longen te bereiken. Eens in de luchtpijp worden ze opgehoest en ingeslikt. Eenmaal terug in de dunne darm worden de larven volwassen en beginnen de vrouwelijke wormen eieren te produceren. De volledige cyclus duurt ongeveer 1 maand. Een deel van de larven kapselt zich onderweg in om op andere tijdstippen vrij te komen.
Wanneer een teef drachtig is kunnen de ingekapselde larven terecht komen in de baarmoeder of de melkklieren en zo massaal vrijkomen om de pups te besmetten. Vanaf de 42ste dag kunnen larven zich in de lever van de foetus nestelen. Na de geboorte zetten ze hun cyclus verder. Het is daarom ook niet vreemd dat veel pups last hebben van spoelwormen. Pups kunnen zich ook na de geboorte besmetten met spoelwormen door de opname van eitjes vanuit de omgeving.

Symptomen

Met spoelwormen besmette pups groeien slecht, blijven mager maar kunnen wel een “dik” buikje hebben. Bij de dierenarts zal er vaak gesproken worden van het “wormenbuikje” door opzetting van de darmen of vochtverlies dat ermee gepaard gaat.
Spoelwormen zijn dus voornamelijk gevaarlijk voor pasgeboren of jonge pups. Sterfte in de eerste 72 uren is vaak het gevolg van worminfecties.

Bij oudere pups zal diarree het meest voorkomend symptoom zijn, vaak gepaard met vermageren en uitdroging.
Oudere honden met worminfecties hebben soms diarree maar vaak verloopt de infectie symptoomloos.

Preventie

Omdat volwassen honden vooral een infectie oplopen uit de omgeving is het belangrijk dat u de leefruimte van uw hond zuiver houdt en regelmatig de ontlasting verwijdert.
Probeer er ook op te letten dat uw hond geen knaagdieren opeet.
Als pups de infectie opliepen via de moedermelk, moeten zij op 2,4,6 en 8 weken ontwormd worden. De moedertjes worden dan samen met haar pups behandeld. Nadien wordt er maandelijks preventief behandeld tot de pups 6 maanden oud zijn.. Vanaf dan wordt 4 x per jaar ontwormd.

Zoönose

De worminfectie kan van dier naar mens overgedragen worden. Zij vormen voor de mens een gezondheidsrisico. De larven proberen in ons lichaam hun route te vervolledigen. Af en toe blijken ze te verdwalen en spreken we van “lava migrans symptoom”…….er werden reeds larven teruggevonden in o.a. het oog.
Bij kinderen is diarree vaak het gevolg van een spoelworminfectie. De mens kan besmet worden door besmette grond en/of door besmette hondenontlasting.
Let er dus op dat kinderen niet spelen waar honden uitgelaten worden.

gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This