Gedragsproblemen bij binnenkatten

Steeds meer katten worden binnenshuis gehouden. Het toenemend gevaar buiten zoals het drukke verkeer, gevechten tussen buitenlopende katten (met wonden als gevolg), burenruzies door behoeften van kat in tuin of omgraven moestuintje, enz doen de eigenaars besluiten om hun kat binnen te houden. Binnenkatten leven vaak langer dan buitenkatten daar zij minder blootgesteld worden aan ziektes, parasieten en het moordend verkeer.

Een kat binnenshuis houden is op zich geen probleem mits men rekening houdt met de behoeften van de poes :

 • Voldoende ruimte zodat de kat haar energie kwijt kan
 • Voldoende mogelijkheid voor de kat om zich terug te trekken van andere bewoners
 • De mogelijkheid om zich in één ruimte te verschuilen om de gebeurtenissen in een ander woongedeelte te observeren

Indien niet aan deze behoeften wordt voldaan kunnen problemen als verveling en agressie optreden, de kat gaat haar behoeften buiten de kattenbak doen, behangpapier van de muur krabben, planten slopen.

Het binnenshuis leven heeft echter ook nadelen. Binnenkatten kampen vaak met overgewicht of verveling en krijgen te maken met gedragsproblemen.

Let op…..de problemen van uw kat kunnen ook een medische oorzaak hebben :

 • Pijnlijke heupen kunnen de reden vormen waarom uw kat de verhoogde kattenbak niet kan gebruiken en een tapijt als nieuwe urineplaats kiest
 • Urinewegproblemen kunnen zorgen dat pijn tijdens het plassen waardoor uw kat de kattenbak gaat vermijden

De kattenbak kan het geluk van uw kat bepalen :

 • Een onvoldoende gereinigde kattenbak is voor een kat die van nature zeer hygiënisch geen optie. Dagelijks opruimen van de uitwerpselen is een must net zoals wekelijks uitwassen van de kattenbak

 • De kattenbak zelf is voor een kat zeer belangrijk. Elke kat heeft een voorkeur voor open-of gesloten bak, samenstelling en geur van het kattenzand, de standplaats van de bak (afgezonderd of op een plaats waar ze het hele huis in de gaten kunnen houden,
 • Geen sterke reinigingsproducten gebruiken om de kattenbak uit te wassen. Deze producten kunnen territoriaal gedrag opwekken
 • Plaats de kattenbak best op locatie waar de kat niet gestoord wordt door mensen of andere katten. Zet de bak niet aan een achterdeur waar veel “verkeer” in en uit moet of in een wasplaats waar plotseling een wasmachine kan beginnen draaien. Een ideale plaats om de kattenbak te plaatsen is de toiletruimte. Zo gebeurt de excretie van mens en kat in dezelfde ruimte.

 • De voederbak niet in de buurt van de kattenbak plaatsen. Een afstand van minstens 2 meter is noodzakelijk. Daarnaast moet de bak eenvoudig bereikbaar zijn.
 • Als het huishouden bestaat uit meerdere katten, komt het vaak voor dat ze geen kattenbak willen delen. Om dit probleem te verhelpen geldt er één gouden regel: ‘het aantal kattenbakken moet gelijk zijn aan het aantal katten, plus één extra.’ Bovendien moet er voldoende ruimte zijn tussen de kattenbakken. Als ze te dicht bij elkaar staan wordt het door de kat gezien als één kattenbak.
 • De grootte van de kattenbak is belangrijk, een kat draait graag even rond en zoekt de perfecte plaats om zijn “pakje” te deponeren. Daarom zoek je best een kattenbak die ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat bedraagt.
 • Je kan ook altijd je kat leren om zelf gebruik te maken van het toilet. Er bestaan kattenbakken die in een wc passen en je kat zal er zeker door aangetrokken worden. Eenmaal de kat gewoon is om op de kattenbak in het toilet te gaan, kan je de kattenbak weg nemen en zal de kat op toilet gaan. Simpel toilet aftrekken en alles is opgeruimd.

 • Heb je de mogelijkheid om je kat buiten te laten maar heb je angst om haar/hem kwijt te geraken, kan je gebruik maken van een kattenren. Deze ren wordt aan je huis geplaatst zodat de kat via een kattenluik toegang krijgt. Ze kan buiten heerlijk genieten van het zonnetje. De ideale oplossing is het plaatsen van een kattenbak in de woning en een kattenren in de tuin.

 • Heb je wel een tuin maar niet de mogelijkheid om een kattenren te plaatsen, kan je gebruik maken van een tuinafrastering die bovenaan voorzien is van netten.

 • Er bestaan tegenwoordig speciale systemen om in je tuin te voorkomen dat je kat over de omheining klautert.

Door het draaisysteem boven op de houten afrastering zal dit telkens als de kat erop sprint draaien waardoor de kat er niet over kan.

Veel voorkomende gedragsproblemen

Het conflict tussen katten onderling

Een kat is eigenlijk, in tegenstelling tot een hond, geen sociaal dier. In de natuur ga je katachtigen vaak alleen tegenkomen. Meerdere katten in een te kleine ruimte plaatsen kan voor conflicten zorgen. Deze zijn herkenbaar aan het blazen, grommen, rechtopstaande haren, zich afzonderen.

Conflicten voorkomen :

 • Het creëren van ruimte. Eén tot drie meter afstand is echt wel nodig tussen de katten zowel in de horizontale als in de verticale richting. Op deze manier kunnen katten elkaar gaan mijden en ontwijken.
 • Bij ernstige conflicten is het best aparte ruimtes te voorzien waarin elke kat haar eigen potje eten, kattenbak, schuil- en krappaal heeft.

Markeergedrag

 • De oorzaak kan zowel binnen- als buitenhuis gelokaliseerd zijn. Markeren
  heeft in het sociaal gedrag van katten een belangrijke rol. Het is een
  belangrijke manier om andere katten uit de buurt te houden en zo directe
  confrontaties te voorkomen.
 • Wanneer er regelmatig in de buurt van ramen of deuren gemarkeerd wordt
  is dit vaak een teken dat er buiten vreemde katten rondlopen waarmee de
  binnenkat problemen heeft. Een oplossing kan in dit geval zijn om de ramen
  aan de onderkant met raamfolie af te plakken of het kattenluikje te sluiten.
 • Wanneer markeergedrag in andere plaatsen van het huis opgemerkt wordt
  zal men moeten proberen elke kat zijn privézone te geven ofwel het aantal
  katten reduceren.
 • Een kater met dek-ervaring kan ook markeren wanneer krolse kattinnen in
  de buurt zijn, castratie biedt hierin een oplossing.

 

Verveling

Als je zelf een hele dag binnen zit ga je je soms ook wel eens vervelen. Katten zijn zeer nieuwsgierige dieren. Vandaar is het belangrijk voldoende speelgoed en bezigheid te geven aan je kat. Een wc-rol of een gordijn kan er al snel interessant gaan uitzien.
Bewegend speelgoed en een goed ingerichte leefruimte kunnen voor jou en je kat het leven veel aangenamer maken.

Voor de leefruimte is het belangrijk om in verschillende niveaus te werken. Op deze manier vergroot je eenvoudig de leefoppervlakte van je kat en geef je haar/hem de mogelijkheid om weg te kruipen wanneer er ‘enge’ omstandigheden plaatsvinden.

Stress

Katten zijn heel gevoelig aan stress, vaak gevoeliger dan ze op het eerste zicht laten blijken. Elke verandering in de dagelijkse routine van het gezin kan uw kat stress bezorgen…. een verhuis, geboorte, opname bij de dierenarts, het wegvallen of bijkomen van een andere kat . Probeer ervoor te zorgen dat je kat ondanks alle drukte toch nog evenveel aandacht krijgt. Gaat ze ondanks de aandacht toch bepaalde locaties als markeerplaats gebruiken, verwijder deze tot het probleem of de stressfactor verdwenen is.

Voor geen enkel gedragsprobleem is straffen de correcte oplossing.
Straffen veroorzaakt vaak veel stress en vergroot de problemen.

Om je kat iets af te leren zou je binnen de seconde na het voorval moeten kunnen reageren en zeer consequent. Aangezien we vaak pas achteraf de stoelgang of urine buiten de kattenbak vinden, het kapotte gordijn opmerken …..zal straffen nutteloos zijn op dat moment van de vaststelling.
De beste manier om met ongewenst gedrag aan te pakken is het negeren en vervolgens een goed gedrag uitgebreid te belonen.

gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This