Immuungemedieerde trombocytopenie

Wat is IMT juist?

Trombocytopenie betekent een tekort aan bloedplaatjes.
De bloedplaatjes (of trombocyten) zijn de kleinste cellen in het bloed. Zij zijn belangrijk voor de bloedstolling bij een wonde. De bloedplaatjes zullen een netwerk vormen door aan elkaar te kleven en op die manier een prop te vormen die de opening (wonde) zal afsluiten. Een zichtbare vorm van zo’n prop is een “korst” op de wonde. Eens dit proces gebeurd is, zullen andere bouwstenen aangemaakt worden om de wonde volledig te herstellen. Het tekort aan bloedplaatjes zal dus vaak leiden tot bloedingen.

Immuungemedieerde trombocytopenie is een aandoening waarbij het afweermechanisme van de hond/kat antilichamen aanmaakt tegen de eigen bloedplaatjes. De antilichamen breken de bloedplaatjes af waardoor er een te kort aan bloedplaatjes ontstaat. Hierdoor herstellen letsels zich niet en kunnen spontane bloedingen ontstaan.
Natuurlijk treden spontane bloedingen niet zo maar op maar ons lichaam is continu in herstel. Bekijk onze darm; elke 3 dagen zijn alle cellagen volledig vernieuwd. Natuurlijk indien dit herstel doorgaat met de afwezigheid van bloedplaatjes spreken we van spontane bloedingen.

IMT is de meest voorkomende vorm van trombocytopenie bij de hond en komt dubbel zo vaak voor bij teven dan bij reuen.
Een hond kan deze aandoening op eender welke leeftijd ontwikkelen. Er worden patiënten van 4 maanden oud tot 15 jaar beschreven.
Elk ras kan de aandoening krijgen maar volgende rassen zijn er meer vatbaar voor:

 • Cocker Spaniël
 • Duitse herder
 • Poedel
 • Ierse setter

Bij katten komt deze aandoening zeer zeldzaam voor.

Het microscopisch uitzicht van een bloedplaatje waarbij de vele “tentakels” zichtbaar zijn om zo andere bloedplaatjes, rode bloedcellen en fibrine vast te houden voor het vormen van de bloedprop.

Een bloedklonter gevormd door verschillende bloedplaatjes, fibrine en vastzittende rode bloedcellen.

Symptomen van IMT

Vaak vertonen de dieren eerst zeer milde en zelfs onopvallende symptomen

 • Weinig of minder eten
 • Vermoedheid of rustig zijn
 • Verminder uithoudingsvermogen
 • Kleine bloedingen thv slijmvliezen of de huid
 • Zwarte stoelgang (melen) tgv bloedingen in het maagdarmstelsel

Ernstigere symptomen variëren van:

 • Bleke kleur van de slijmvliezen van de tong, lippen en
  binnenzijde wang. Deze bleke kleur wordt veroorzaakt door bloedarmoede.
 • Bloedneus
 • Bloederige stoelgang
Bleke slijmvliezen als gevolg van ernstige bloedarmoede.

Oorzaken van IMT

De oorzaak “kan” liggen in

 • Langdurig ontstekingsproces van bacterie, virus of parasiet
 • Andere aandoeningen
 • Recentelijke vaccinatie
 • Geneesmiddelen

In veel gevallen (73%) echter kunnen we geen duidelijke oorzaak vinden en spreken we van “idiopatische IMT”

Diagnose?

De zoektocht naar de diagnose begint met het klinisch onderzoek naar aanleiding van de symptomen.
De diagnose wordt gesteld aan de hand van een bloedonderzoek. Er bestaat geen definitieve test om IMT betrouwbaar aan te tonen. We kunnen IMT enkel vaststellen door alle andere oorzaken van een te laag aantal bloedplaatjes uit te sluiten. Hiervoor gebruiken we radiografie, echografie en bijkomende bloedonderzoeken.

Om de diagnose van IMT te bevestigen kan een beenmergpunctie uitgevoerd worden maar omwille van de intensiteit van de onderzoeksmethode wordt de punctie zelden uitgevoerd.

Een eerste bloedonderzoek van Zita toont aan dat de rode bloedcellen (erytrocyten) extreem laag zijn. Onmeetbaar laag zelfs.
De bloedplaatjes (trombocyten) zijn ook bijna volledig verdwenen.

Na enkele weken therapie zien we een goede respons op de cortisone behandeling. De bloedplaatjes (trombocyten) zijn zelfs zeer hoog door de tekorten aan te vullen. We zien dat het aantal rode bloedcellen (erytrocyten) wel nog steeds aan de lage kant is. Het lichaam is nog in herstel.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het geven van medicatie die de reactie van het afweermechanisme onderdrukt, meestal cortisone. Indien geen goede reactie volgt op cortisone gaan we over naar varianten zoals azathioprine, cyclofosfamide of vincristine.
Uit ervaring is geweten dat niet alle patiënten positief reageren op medicatie, zeker in geval van idiopatische IMT.

Doordat de problemen in het begin van de aandoening vaak vrij onschuldig lijken, komen de patiënten vaak bij de dierenarts met reeds uitgesproken bloedarmoede.
Bij ernstige bloedarmoede kan een bloedtransfusie noodzakelijk zijn om de dieren in leven te houden tijdnes de onderzoeken naar onderliggende oorzaken.
Het bloed dat gebruikt wordt tijdens deze transfusie moet vol vers bloed zijn om zowel nieuwe bloedplaatjes als rode bloedcellen aan te vullen.

Een eerste bloedtransfusie mag gegeven worden zonder rekening te houden met de bloedgroep van de patiënt, hier maken wij gebruik van donorhonden.

Jammer genoeg is een tweede transfusie vaak nodig om de tijd die de medicatie nodig heeft om te werken, te overbruggen of om een medicament te vinden waarop de patiënt reageert.
Bij een tweede bloedtransfusie moet er wel rekening gehouden worden met de bloedgroep. Een bloedgroepbepaling is dus noodzakelijk en vaak moet er een specifiek bloedstaal via de bloedbank opgeroepen worden.

Deze case wordt opgedragen aan Zita, een Cocker Spaniël van 10 jaar. Zij ging begin december het gevecht aan met de aandoening IMT. Een bloedtransfusie en behandeling zorgden voor beterschap na een goede hospitalisatieperiode.

Toch bij herval was opnieuw bloedtransfusie noodzakelijk waardoor haar eigenaars beslisten haar te laten gaan. Ze heeft hard gevochten net zoals haar baastjes.
We blijven hen veel sterkte wensen bij het verlies.

Zita, Cocker Spaniël (10 jaar)

gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This