Medische beeldvorming

De medische beeldvorming van kleine huisdieren in onze praktijk kunnen we onderverdelen in echografie en radiografie.

Radiografie

Radiografie wordt gebruikt voor het in beeld brengen van onder meer botstructuren, hart, longen en buikorganen.
Bij traumagevallen kan radiografie fracturen in beeld brengen en longletsels e.d. opsporen, bij plasproblemen kunnen blaasstenen aangetoond worden evenals vreemde voorwerpen bv. satéstokjes in de maag, …

Echografie

Echografie wordt vooral gebruikt voor onderzoeken van het abdomen, de extraperitoneale ruimte (met o.a. de prostaat en de thorax).
Deze onderzoeksmethode heeft ook zijn nut bewezen in onderzoek naar gezwellen, de keelregio en orthopedische problemen (o.a. pees letsels).
In onze praktijk werken we met een echotoestel dat is uitgerust met een kleurendoppler. Deze technologie geeft ons de kans om bloedvaten in beeld te brengen.

Indien uw dier een radiografisch/echografisch onderzoek nodig heeft is het aan te raden uw huisdier de avond voorafgaand aan het onderzoek geen eten te geven, drinken mag wel.
Een echografisch beeld wordt verstoord door gas in het maag-darmstelsel, voedsel in de maag of volle darmen kunnen de onderzoeken van bepaalde organen zoals de alvleesklier en de bijnieren verstoren.

gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This