Moet mijn hond/kat gevaccineerd worden tegen rabiës?

Definitie

Rabiës of hondsdolheid is een ernstige virale ziekte die bij ieder warmbloedig dier kan voorkomen, ook bij de mens. Infectie vindt plaats via de beet van een geïnfecteerd dier. Het virus veroorzaakt een hersenontsteking (=acute encefalitis). Er bestaat geen behandeling voor dieren en de afloop is dodelijk. Rabiës is een aangifteplichtige ziekte.

Oorzaken

Het rabiësvirus behoort tot het genus Lyssavirus. Het virus dringt de zenuwen binnen en verplaatst zich daarlangs naar de hersenen. In de hersenen veroorzaakt het virus een ontsteking (encefalitis). Het virus is in hoge concentraties aanwezig in het speeksel, waardoor overdracht via een beet mogelijk is. De incubatietijd tussen infectie en het verschijnen van tekenen is meestal lang (weken tot maanden). Ieder warmbloedig dier kan rabiës oplopen, zowel wilde dieren als huisdieren zoals honden en katten.

Symptomen

De symptomen zijn het resultaat van een hersenontsteking (encefalitis), veroorzaakt door het rabiësvirus. Er worden zowel bij honden als bij katten telkens 3 stadia onderscheiden:

Rabiës bij honden

  1. Prodromaal stadium (voorstadium) : Veranderingen in het gedrag van het dier.
  2. Excitatiestadium : Stemveranderingen, moeite met slikken, angst. Agressie, de hond bijt in alles dat dicht bij zijn bek gehouden wordt.
  3. Paralytisch stadium : Verlamming van het achterlijf of de kaken. Verlamming: sterfte binnen 2 tot 3 dagen.

Rabiës bij katten

  1. Het dier wordt prikkelbaar en vertoont agressief bijtgedrag.
  2. Ontwikkeling van verlamming en encefalitis.
  3. Sterfte binnen 3 dagen na de eerste ziekteverschijnselen.

Diagnose

Een onderzoek door een dierenarts kan een vermoedelijke diagnose opleveren op basis van de symptomen. Dezelfde klinische tekenen kunnen ook veroorzaakt worden door andere vormen van hersenontsteking (encefalitis). De diagnose kan alleen bevestigd worden aan de hand van een post-mortem (autopsie)onderzoek met laboratoriumtests waarmee het rabiësvirus aangetoond kan worden in de hersenen. Behandeling Er bestaat géén behandeling voor dieren. Alleen beheersmaatregelen zoals vaccinatie van wilde dieren en huisdieren bieden een effectieve preventie van deze ziekte. Dieren waarvan vermoed wordt dat ze geïnfecteerd zijn, kunnen worden geëuthanaseerd om het risico op verdere verspreiding te minimaliseren.

Preventie

Vaccinatie is een zéér effectief middel om infectie te voorkomen. Vaccins zijn beschikbaar voor honden, katten en fretten. Het vaccin wordt toegediend vanaf een leeftijd van 12 weken. Elke 3 jaar wordt er gehervaccineerd. Een rabiësvaccin is verplicht bij het vervoeren van gezelschapsdieren naar een andere lidstaat. Andere beheersmaatregelen zijn onder andere:
  • Beperking van de verplaatsing van zwerfdieren.
  • Observatie gedurende 15 dagen van alle dieren die gebeten hebben.
  • Het beleid verschilt per land en kan euthanasie behelzen van dieren die in contact zijn gekomen met de ziekte, met de mogelijke uitzondering van gevaccineerde dieren die aan de hand van een microchip of tatoeage geïdentificeerd kunnen worden.
  • Beperking van de vossenpopulatie, die een reservoir vormen voor het rabiësvirus, en orale vaccinatie van deze dieren.
gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This