Mogelijke complicaties na de bevalling?

a. De teef geeft geen melk

Wanneer de teef geen melk geeft kan er eerst geprobeerd worden de melk op gang te krijgen met oxytocine. Indien dit niet lukt zal het noodzakelijk zijn de pups van voeding te voorzien. Dit is een intensieve job. De eerste week zal er zeker elke 2 uur gevoederd moeten worden.
Filmpje met info

b. Abnormale uitvloei

Wanneer men een stinkende, etterige uitvloei opmerkt is het zeker aan te raden contact op te nemen met de dierenarts. Zeker wanneer de bevalling in een vuile ruimte gebeurde is de kans op een baarmoederontsteking groot.
Na verwijdering van de etter wordt een therapie met antibiotica opgestart

c. Geen uitvloei maar zieke moeder

Nog erger is wanneer men geen uitvloei opmerkt maar de teef rustig en koortsig is. Dit kan ook een teken zijn van een baarmoederontsteking waarbij de baarmoedermond (cervix) gesloten is en de etter niet weg kan. De enige goede oplossing hierbij is het verwijderen van de baarmoeder en eierstokken.

d. Vaginaal trauma

Bij vaginale toucher, ter inspectie naar een vastzittende pup kan de teef een trauma aan de vagina oplopen met vaak ook een infectie tot gevolg

e. Mastitis of melkklierontsteking

Mastitis komt voornamelijk voor bij vrouwelijke dieren die net bevallen zijn en hun jongen zogen. Door het ontstoken melkklierweefsel zullen de tepels warm en gezwollen aanvoelen. Ook zijn de melkpakketten vaak pijnlijk waardoor de teven aanraking niet of moeilijk toelaten, ook drinken door de pups wordt wordt verminderd tot helemaal geweerd. De pups gaan bijgevolg constant schreeuwen omdat ze honger hebben.

De ontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, de bacteriën bereiken de melkklieren via de tepelopeningen of via de bloedbaan. Naast pijnlijkheid is er vaak koorts waardoor de teef zich suf gedraagd en weinig tot geen eetlust heeft.
Heel belangrijk is de pups weg te halen bij de moeder en met de hand groot te trekken. Eerst en vooral is het pijnlijk voor het moederdier maar er is ook een risico voor de pups aangezien de melk van bacteriën zit. De teef zal vervolgens een antibioticatherapie nodig hebben.

Een eventuele melkstaalname is mogelijk om te bepalen welke bacterie de veroorzaker is. In zeldzame gevallen is chirurgie noodzakelijk om de etter te verwijderen.

Tips en Tricks voor het verzorgen van je puppies?  Bekijk beneden de filmpjes. 

Een knuffel moet dienst doen als moederdier wanneer pups apart moeten worden grootgebracht.

  

 

Met een doekje kan je de pup stimuleren om pipi te doen.

Na het eten kan je met een doekje de pup stimuleren om kaka te doen.

Als de pupjes te klein zijn is een speen vaak de groot en zorgt deze voor verslikking. Deze techniek met speen en spuit is dan een goed alternatief.

Het pupje moet je ook laten boeren.

Wanneer de pup nog niet goed wakker is zal deze vaak met de speen spelen. Let hierbij zeker op dat je de melk niet laat lopen. Speel wat met de speen of wrijf de pup goed op tot deze goed wakker is.

Zet de papfles altijd op het kleinste gaatje zodat de melk niet te snel loopt.

Gewoon heerlijk drinken!

gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This