Soft tissue sarcoma’s

In november zien we vaak vele lange baarden bij de mannen. We kennen deze maand dan ook als Movember, de maand van de mannen.

Tijdens deze periode wordt er extra aandacht geschonken aan prostaat- en teelbalkanker. Vorig jaar gebruikten we deze maand om jullie te sensibiliseren over deze vormen van kankers bij de hond. Dit jaar willen we deze maand ook spenderen aan andere vormen van kankers.

 

Hoe ontstaat kanker in het lichaam?

Een kankercel is eigenlijk een zieke cel. Zij gaat de samenwerking met de andere cellen verliezen en zich enkel concentreren op zich voortplanten.

Door de snelle vermenigvuldiging gaan de zieke cellen een klonter weefsel vormen. Deze klonter zal gezonde cellen gaan hinderen in de uitvoering van hun taken. Daarnaast verbruiken kankercellen veel meer energie zodat er voor gezonde cellen minder overblijft.

Kanker heeft een multifunctionele oorzaken. Roken, asbest, verkeerde voeding, bestraling,… Deze factoren vergroten de kans op kanker omdat er in deze omstandigheden een stukje DNA fout gekopieerd kan worden.

De behandeling is afhankelijk van kankersoort. Chirurgie, hormoontherapie, bestraling en chemotherapie zijn de meest gebruikte therapieën in de diergeneeskunde.

Een mooi voorbeeld van curatieve chirurgie is het verhaal van Manou. Bij Manou kwamen de eigenaars langs omdat ze zelf een massa in de buik gevoeld hadden en terecht.

Als voorbeeld willen we graag een neoplastisch proces betreffende het vrouwelijk voortplantingsstelsel voorstellen.

Luna, een golden retriever teefje van 7 jaar oud kwam op consultatie met volgende klachten:
– moeilijk eten
– braakneigingen
– gedragsveranderingen
– moeite bij het vinden van een comfortabele lighouding
– rare dingen opeten
– moeite bij stoelgang maken

Ons eerste vermoeden leidde naar een maagdarmstelselprobleem.
Bij een eerste onderzoek vonden we een stukje plastiek tussen de tanden wat ons vermoedens bevestigde.
Verder onderzoek van de buik gaf aan dat er een massa-achtige structuur bleek te zitten. Omdat de massa vrij groot aanvoelde en niet echt in de darm leek te zitten, besloten we over te gaan tot radiografie.
De linker foto werd als eerste gemaakt waarop een eivormige structuur aanwezig is.
De rechter foto toont een ‘boven-onder’ opname waarin de structuur gecentraliseerd wordt. Hierop kunnen we gaan meten en zien we dat de massa een groott van 17 X 11 cm heeft. Ook zien we aan de zijkant van de massa dat de dikke darm bijna een hoek van 90 graden moet maken om de einddarm te bereiken. Vandaar de moeilijkheid bij het produceren van stoelgang.
We besloten de buik te openen en de gigantische eierstoktumor werd chirurgisch verwijderd.
Deze chirugische foto bevat de volledige massa. Op de massa is een kleine roze structuur aanwezig, dit is de baarmoeder. Als je bedenkt hoe klein een eierstok normaal is tov een baarmoeder kan je het ongemak van Luna wel inschatten.

Na het verwijderen van de tumor via het uitvoeren van een aangepaste vorm van sterilisatie zagen we onmiddellijk hoe de darmen hun normale activiteit hernamen. De dikke darm begon onmiddellijk terug samen te trekken.
Ter vervollediging van het zoeken naar de oorzaak van het braakgedrag werd nogmaals extra gekeken naar lever, milt en maag.

Hoewel op radiografie de maag er als een normaal gevulde maag uitzag haalden we een hoop plastiek en draden uit de maag.

Luna moest uiteindelijk 2 operaties tegelijk ondergaan:
– verwijderen van eierstoktumor
– verwijderen van het vreemde voorwerp

Een moeilijk onderwerp “kanker” maar toch zien we ook dat een tumoraal proces niet altijd slecht hoeft af te lopen.
Bij Luna is de chirurgie volledig curatief en zullen verdere therapieën niet meer noodzakelijk zijn.
gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This