Tandenpoetsen bij je hond

Poetsen van de tanden. Hoe leer je het je hond aan?

Met het wennen aan tanden poetsen kan je best starten als je hond/kat nog zeer jong is. Aangezien een jong dier veel sneller leert zal de leercurve veel kleiner zijn dan wanneer je een nieuw ritueel moet invoeren bij een volwassen huisdier met tandproblemen.

De beste keuze van tandpasta is eentje met een lekker smaakje en met enzymen.
De enzymen zorgen voor een antibacteriële werking tot enkele uren na het poetsen en de lekkere smaak zorgt ervoor dat je pup/kitten of volwassen hond/kat het poetsen ervaart als een beloningsmoment.

Op het eerste filmpje zie je hoe we de tanden poetsen door gebruik te maken van onze vinger en tandpasta.
Op deze manier wennen ze aan de beweging in de mond.

Bij de volgende stap maken we gebruik van een vingertandenborstel. Deze tandenborstel is  iets groter dan onze vingers waardoor je huisdier leert dat er een sterkere wrijving tegen het wangslijmvlies kan komen.
Bij katten is dit al de laatste fase. Zij laten vaak mondbehandelingen minder goed toe en tanden poetsen kan bijna enkel aangeleerd worden op jonge leeftijd.


Bij het gebruik van een vingertandenborstel kan je merken dat het moeilijker is de kiezen te bereiken. Vaak gaat je huisdier ook wat meeknabbelen. Dit “meeknabbelen”  moet zeker niet afgeleerd worden :  met hun tong nemen zij de tandpasta mee en wrijven zelf de binnenzijde van de tanden schoon.

Indien je huisdier de vingertandenborstel gewoon , kan je overgaan naar de echte tandenborstel. Hou er rekening mee dat bij kleine hondenrassen de vingertandenborstel meer dan voldoende is. Vandaar dat wij Nala ( Maltezer) namen om de tandenborstel te demonstreren. Het principe is eigenlijk volledig hetzelfde maar je kan gemakkelijker de kiezen gaan bereiken.

Tanden poetsen is en blijft, net zoals bij mensen, de belangrijkste tool voor een goede mondhygiëne.
Daarnaast bestaan er supplementaire tools die je kan vergelijken met flossen en mondspoelproducten.

Een dagelijkse “flosbeurt” kan het best gebeuren door gebruik te maken van kauwbotten. Het filmpje toont dat bij gebruik van het juiste kauwbotje je huisdieren er vaak dol op zijn.
Enkele belangrijke weetjes voor de juiste keuze:

  • Zorg voor caloriearme botjes, een dagelijks calorierijk bot werkt obesitas in de hand
  • Je huisdier moet tussen de 3 en 5 minuten bezig zijn met het kauwen anders is het gewoon een snoepje en geen tandhygienetool
  • Bij allergie patiënten is het zeer belangrijk allergievrije botten te kiezen
  • Niet te hard: hele harde botten kunnen leiden tot extreme slijtage van de tanden

Net zoals bij de mens, bestaan er ook spoelmiddelen voor onze huisdieren. Voor grote hondenrassen zijn deze enkel noodzakelijk wanneer hij/zij een onderliggend tandprobleem heeft.
Kleine hondenrassen zijn veel gevoeliger en kunnen vaak wel een spoelmiddel gebruiken.
Uiteraard gaan zij niet even “de mond spoelen”! Het spoelmiddel wordt in hun drinkwater gedaan zodat er regelmatig aanvoer is van enzymen om de bacteriegroei tegen te gaan.

Naast deze belangrijke producten zijn er nog extra producten op de markt. Deze zijn enkel noodzakelijk wanneer je huisdier tand problemen heeft en zullen op doktersadvies worden aangeboden.

gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This