Vakantietips

 • Het is verplicht het paspoort van je huisdier met alle nodige vaccinaties overal mee te nemen.
 • Muggen zijn vooral actief bij zonsopgang en -ondergang. Gebruik een ventilator, muggengaas of muskietennet om je huisdier te beschermen of houd je huisdier zoveel mogelijk binnen tijdens deze periodes.
 • Een zonnesteek is geen pretje. Laat je viervoeter op het heetst van de dag dus niet onbeschermd op het strand liggen. Zorg voor voldoende koeling, schaduw en drinkwater
 • Speelt je hond in het zand, let erop dat zijn oogjes zuiver blijven, soms is een korte spoeling noodzakelijk.
 • Is je hond niet gewend om lange wandelen te maken, dan is het geen goed idee om dat op verlof plots wel te doen. Hou je huisdier altijd aan de leiband om problemen te voorkomen.
 • Houd je viervoeter uit de buurt van vossenholen en dode vossen. Zo vermijd je dat de gevaarlijke vossenlintworm overgedragen wordt op je huisdier en zelfs mensen kan besmetten.

 

Trek je erop uit met de auto?

 • Katten hebben het vaak moeilijk met lange autoritten en vreemde omgevingen. Honden kunnen meestal wel goed mee op vakantie. Ze kunnen echter wel last krijgen van wagenziekte of stress tijdens een lange autorit. Geef je huisdier altijd een veilige plek in de wagen (reiskennel, kooi). In Duitsland is een speciale hondengordel zelfs verplicht.
 • Laat je huisdier nooit achter in de auto! Zelfs een schaduwplek en open raam kunnen oververhitting niet voorkomen.
 • Las voldoende tussenstops in als je met de auto reist. Elke 2 uur een korte pauze is ideaal om de pootjes te strekken.
 • Onderzoek je viervoeter elke avond grondig op teken. Ontdek je er, verwijder ze dan zo snel mogelijk met een speciale tekentang.

Verblijf je aan de kust?

 • Informeer of de stranden toegankelijk zijn voor honden. Zorg dat je viervoeter zich niet uitput bij het zwemmen of dat hij meegesleurd wordt door sterke stromingen.
 • Informeer het hotelpersoneel op voorhand over de aanwezigheid van je huisdier, zo verkleint het risico op plotse ontsnappingen vanuit de kamer. Ga na of je huisdier in de eetzaal toegelaten wordt.
 • Verblijf je in een hotel of appartement, neem dan een deken mee om zetels, banken of bedden mee te beschermen. Maak vuile pootjes schoon voordat je binnengaat, op deze manier voorkom je klachten en kan je vollebak genieten van je verblijf.
 • Denk eraan dat huisdieren gevaccineerd moeten zijn tegen Rabiës.
 • Zelfs de allerbraafste hond kan bijten bij paniek of pijn. Neem dus zeker een halsband of muilkorf mee en laat je huisdier niet zomaar loslopen.

Heeft je huisdier een belangrijke medische aandoening, ga dan na of er een dierenarts in de buurt is en laat je dierenarts een samenvattend verslag van de problemen doorsturen. Zo win je tijd bij spoedingrepen.
Voorkom oververhitting en laat je huisdier nooit allen achter in de auto. Ook zware inspanningen bij hoge temperaturen zijn afgeraden.

Krijgt je hond een gemene kwallenbeet?

Leg een kompres met azijn op de steekplek om het gif onschadelijk te maken. Ijsblokjes gewikkeld in een doek helpen om de zwelling te verminderen en de pijn te verzachten. Ga zo snel mogelijk langs bij een dierenarts.

Zorg dat je altijd telefoonnummers van je eigen dierenarts en van dierenartsen in de buurt bij de hand hebt.

Bijen, hommels en wespen kunnen je viervoeter flink steken.

Zit de angel er nog in? Verwijder die dan met een pincet en koel met ijs. Ga zeker naar de dierenarts, allergische reacties komen frequent voor.

Voer je hond of kat op de vertrouwde tijdsstippen ondanks het andere levensritme.

 • Voorzie voldoende drinkwater en poepzakjes.
 • Vergeet het favoriete speeltje niet!!
 • Neem je het vliegtuig, laat je huisdier vooraf al wennen aan zijn reistas of kennel, zo voorkom je extra stress.
 • Zorg dat je huisdier al gesocialiseerd is met de geluiden in de vlieger. Kleine honden kunnen mee met de passagiers, grotere rassen moeten in het ruim. Het ruim is meestal koud dus voorzie voldoende dekentjes.

Reis je met meer dan 5 dieren, moet je de regels voor commercieel vervoer naleven. De dieren moeten een klinisch onderzoek ondergaan en ze moeten in bezit zijn van een certificaat van de PCE.

Reis je naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland of Malta moet je huisdier ook behandeld worden tegen Echinococcose (vossenlintworm). Deze ontworming moet ten vroegste 120 uur en ten laatste 24 uur vóór de binnenkomst in één van deze lidstaten gebeuren en door de dierenarts in het paspoort afgetekend worden.
Transport van dieren jonger dan 12 weken is verboden.
Hou niet alleen rekening met het land van eindbestemming maar ook met de wetgeving van ALLE landen waar je doorheen reist. De wetgeving verandert voortdurend.

gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This