De verzorging van de pups

De eerste 2 weken na hun geboorte zijn pups heel gevoelig. Hun lichaamstemperatuur is initieel rond de 35,5°C en klimt na een week naar 37,5°C. Pups zijn zeer gevoelig aan hun omgevingstemperatuur welke ideaal ligt tussen 24°C en 27°C. De moeder zelf zal dicht bij de pups gaan liggen en wegwandelende pups regelmatig terughalen. Maak je gebruik van een warmtelamp gaat de teef vaker aan de zijkant liggen omdat deze te warm is voor haar en zullen de pups onder de lamp liggen tenzij ze willen drinken. Zorg zeker dat de teef en de pups rust hebben! Iedereen komt graag naar een pasgeboren nestje kijken maar dit kan dit leiden tot infecties, onrust van de teef, verminderde melkproductie e.a.
Daarnaast is de hygiëne super belangrijk, de pups hebben nog een beperkte weerstand. Was en ontsmet uw handen dus goed voordat u de pups gaat vastnemen. Zorg ook dat urine en stoelgang van de pups zeer vlot verwijderd worden.

Regelmaat is zeer belangrijk in de eerste levensfase van de pups. Een pup moet volgens een bepaalde regelmaat eten en groeien. Gemiddeld groeit een pup gedurende eerste levensweek 10% van zijn lichaamsgewicht per dag, waardoor hij na een week op een verdubbeling van zijn geboortegewicht zit.

 

Mogelijke complicaties na de bevalling? 

Lees meer…

gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This