De feestdagen komen er weer aan. Voor sommigen is het aftellen naar de warme kersttaferelen, cadeaus, gezellig samen zijn met familie en vrienden, … Anderen, waaronder diereneigenaars worden ongemakkelijk bij de gedachten aan deze “vuurwerk periode”. Hoe verloopt het deze feestdagen met jouw hond of kat? Heb jij pas een nieuwe puppy en je vraagt je af hoe deze zal reageren?

Wij geven enkele tips :

 • Zorg dat het vuurwerk minder duidelijk is.
Indien het stil is in huis en onverwachts de knallen beginnen is het verschil in geluidshinder zeer groot. Het is niet te verwonderen dat huisdieren zich dan verschrikken. Een optie om dit verschil te verkleinen is de tv aanzetten of de radio te laten spelen. Ook gordijnen kunnen best gesloten worden zodat de flitsen minder opvallen
 • Zorg dat uw hond een veilige thuishaven heeft.
Veilig betekent voor de hond vaak donker en knus. Geef uw hond de mogelijkheid om zich te zetten waar hij wilt, gekende plaatsen zijn onder de zetel of onder het bed. Een deken over de bench leggen is altijd een goede optie. Bij honden die zeer veel last hebben helpt het een ‘fort’ te bouwen: dit is een ruimte in de hoek van een kamer waarbij de hond onder iets kan kruipen. Geef hem eventueel een gedragen truitje in zijn fort zodat uw steun er toch aanwezig is.
 • Voorafgaande training
Er bestaan speciale cd’s met opbouwende vuurwerkgeluiden, op deze manier kan uw hond wennen aan de geluiden.
 • Zorg voor afleiding
  • Koop voor uw hond zijn allerliefste kauw bot
  • Leg zijn gelieft speeltje enkele dagen weg en op 31/12 haal je het weer uit
  • Voedingspuzzels
  • Leuke hersenpuzzels (zie voorbeelden)
Enkele voorbeelden: Een doos vol Wc-rolletjes met ertussen was snoepjes Lege flessen aan een touw hangen met was brokjes / snoepjes in
 • Steunen mag!! Troosten niet!
Honden maken gebruik van onze mimiek en reacties om situaties te evalueren. Indien u op voorhand al begint te stresseren over vuurwerk is de kans groot dat je dit overdraagt naar uw huisdier. Als we de hond gaan troosten door hem aan te halen, toe te spreken. Dan neemt de angst alleen maar toe… Het is niet verwonderlijk, zijn baas is ook bang! Indien de hond bij de eerste knallen onrustig is laat hem dan zien dat er geen gevaar dreigt. Ga gewoon door met wat je bezig bent en schenk geen extra aandacht aan wat er gebeurt. Gewoon even met de hond spelen ‘alsof het de normaalste zaak van de wereld is’ is vaak de beste manier om hem af te leiden en te tonen dat er geen gevaar dreigt. Honden die echte angstsymptomen steunen gaan we uiteraard niet negeren maar steunen. Steunen doe je door langs je hond te gaan zitten en ze gewoon tegen je te trekken (niet te hard, je toont enkel dat je er voor hem/haar bent).  

Medicatie

 • Adaptil halsband/verdamper voor honden
De adaptil halsband bevat een synthetisch feromoon (dog appeasing pheromone). De natuurlijke vorm van het feromoon wordt door de moederhond afgegeven tijdens het zogen. De functie van het feromoon is onrust, angst en stress bij de pups te verminderen. Dit product heeft bij gevolg geen inwerking op hormonen e.d bij de hond en is dus helemaal niet schadelijk voor de gezondheid. Belangrijk bij het gebruik is wel te weten dat het vaak 1-2 weken duurt vooraleer deze producten optimaal werken. Begin er dus op tijd mee.
 • Feliway voor katten
Feliway is een synthetische vorm van het gelukshormoon bij katten. Feliway kan is vele stresssituaties gebruikt worden: een nieuw huisdier, een baby , verhuis,.. maar ook bij gedragsproblemen zoals sproeien. Het product is verkrijgbaar in een spray of een verdamper. Bij gebruik bij katten ter preventie van vuurwerk is het aan te raden de verdamper enkele weken op voorhand in te steken in de ruimte waar uw kat zich het meeste bevind of de ruimt ewaar uw kat gaat verblijven tijdens oudejaar.

Hoe je hond uitlaten op eindejaar?

Laat je hond nooit uit zonder lijn. Ook honden die gewoon zijn om zonder leiband te lopen kunnen zich nu verschrikken en een ongeval veroorzaken. Laat je hond vroeg genoeg uit, vaak beginnen de eerste ‘oefenknallen’ al om 21uur. Zorg dat hij/zij voor dit tijdsstip is uitgelaten: de knallen zijn buiten nog harder en kunnen sneller een hond laten schrikken. Katten houdt men best binnen. Eens het vuurwerk is begonnen gaan ze zich verschrikken en wegkruipen.

Wat mag je absoluut niet doen?

 • Onderdompeling
Dit is een oude techniek die ook werd toegepast bij mensen met een fobie. De techniek is heel eenvoudig: breng de patiënt in contact met zijn angst. Voor een hond met vuurwerkangst zou dit betekenen dat je hem buiten zet waar het vuurwerk wordt afgeschoten. Gelukkig weten we beter en wordt dit nauwelijks nog gedaan. Deze techniek kan heel wat gevolgen met zich meedragen en zorgen voor blijvende schade in het gedrag van uw hond.
 • Negeren van de angst
Hierboven bespraken we hoe we bij de eerste schoten de reactie van de hond moeten evalueren en moeten tonen dat er niets aan de hand is. Indien u weet dat uw hond vuurwerkangst heeft of hij symptomen uit van angst mag het gedrag niet genegeerd worden. Wil uw hond tegen u aankruipen? Laat hem dan gewoon lekker begaan, als dit voldoende is als steun heb je een stoere hond.
 • Sedalin/Vetranquil
Door deze medicatie lijkt het dier rustig maar worden ze net gevoeliger aan de geluiden. Onder invloed van het middel zal uw hond niet gaan weglopen of rillen, maar de angst is niet weg. Deze kan zelfs groter zijn omdat hij geen stress verlagend gedrag kan uitvoeren.
gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This