Help, mijn huisdier heeft overgewicht!

Einde van de feestdagen betekent vaak het begin van een nieuw dieet.

Laten we onze huisdieren hierin ook betrekken…

Wist je namelijk dat 80% van alle huisdieren te dik zijn?

Nog leuker? We dagen jullie uit! Ga samen met je hond op dieet en win jullie totaal verloren kilo’s terug!!

De top 3 afvallers krijgen het verloren gewicht van eigenaar en huisdier terug in behandeling, voeding,… voor je huisdier.

weight-loss-challenge_dap-artis

Ook dierenartsenpraktijk Artis doet mee…

Sarah en haar Chihuahua Devil gaan de feestkilo’s eraf werken door een dagelijkse wandeling tijdens de middag.

Ineke gaat haar katjes minder snoepjes geven en hen stimuleren om meer te gaan bewegen.

Ook zijzelf zal meer sport gaan beoefenen om haar extra kilo’s kwijt te raken.

We zetten hieronder enkele tips & tricks op een rij…

Eerst en vooral… Wat is obesitas?

Overgewicht bij hond en kat, ook wel obesitas genaamd, wordt meestal veroorzaakt door verkeerde voeding oftewel neemt het dier simpelweg meer voedingsstoffen op dan het verbruikt(=overconsumptie). Vaak zijn het de extraatjes zoals snoepjes en de etensresten van tafel die aan de basis liggen van overgewicht bij onze huisdieren.

Overgewicht komt vooral voor bij oudere dieren en/of gecastreerde honden/katten. Dit komt omdat de stofwisseling bij deze dieren vertraagd is, en deze doorgaans wat minder actief gaan zijn (o.a. wegens het verdwijnen van geslachtsdrift). Deze dieren hebben een kleinere hoeveelheid nodig van de voedingsstoffen die ze oorspronkelijk nodig hadden.Ook bij puppy’s komt ten gevolge van verkeerde voeding overgewicht voor. Als zij teveel of te langdurig energierijke voeding krijgen in combinatie met te weinig beweging, veroorzaakt dit een overmatige onderhuidse vetafzetting.

Beweging draagt immers sterk bij tot het dagelijkse energieverbruik. Minder actieve dieren of dieren die weinig gelegenheid hebben om te bewegen, zullen meer kans lopen op het risico om te zwaar te worden.

Hoewel een verkeerde voeding de hoofdzaak is van overgewicht, zijn er ook een aantal ziektes waardoor uw huisdier te dik kan worden.
Enkele voorbeelden daarvan zijn: hypothyroidie (een te traag werkende schildklier), de ziekte van Cushing (ziekte waarbij de bijnieren teveel cortisone produceren) en suikerziekte of diabetes.
Wanneer wij uw dier van zo’n ziekte verdenken zullen we uiteraard eerst een diagnose proberen te stellen via een bloedonderzoek.

Raspredispositie

Onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde rassen duidelijk meer kans lopen om té zwaar te worden dan andere.

Deze hondenrassen zijn voornamelijk: Labrador Retrievers, Caïrn Terriërs, Cocker Spaniëls, langharige Teckels, Shetland Sheepdogs, Bassets, Cavalier King Charles Spaniëls en Beagles.

rasseneneigenschappen_dap-artis

Bij katten zijn het vooral de gemengde rassen die meer aanzet hebben tot zwaarlijvigheid, dan raskatten.

Hoe weet ik of mijn huisdier te dik is?

Studies hebben aangetoond dat tot 80% van de honden en katten aan overgewicht lijdt. Dit kan variëren van 15% meer dan het optimale gewicht (overgewicht) tot 20% boven het optimale gewicht (zwaarlijvigheid).

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat uw hond of kat te dik is:

 • U kunt de ribben niet voelen
 • Er is geen taille meer te zien
 • Uw hond of kat heeft moeite met lopen
 • Uw hond of kat is lui
 • Uw hond of kat is kortademig
 • Uw hond of kat heeft een slecht humeur
 • Uw hond of kat slaapt veel

Gevolgen van zwaarlijvigheid

Net zoals bij mensen die zwaarlijvig zijn, neemt de kans op gezondheidsproblemen toe bij obese huisdieren. Algemeen kan gesteld worden dat de levensverwachting met gemiddeld 2 jaar daalt ten gevolge van gezondheidsproblemen.

Zoals eerder vermeld verhoogt vetzucht het risico op bepaalde ziekten.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • aandoeningen van het bewegingsstelsel (vooral beenderen en gewrichten) door overbelasting (o.a. kruisbandscheur, artrose,…)
 • hart- en vaatziekten
 • verhoogde bloeddruk
 • huidproblemen
 • diabetes mellitus (suikerziekte)
 • hepatische lipidose (leververvetting)

Verder veroorzaakt obesitas een hele hoop ongemakken bij het dier zoals kortademigheid en zelfs benauwdheid, minder goed tegen warmte kunnen, verlaagd uithoudingsvermogen, …

Tenslotte moet U er ook rekening mee houden dat bij deze dieren het risico op complicaties tijdens de anesthesie groter zijn en recovery vaak trager verloopt.

Actie!!!

Eerst en vooral is opvolging zeer belangrijk.

Eigenaars die zelf al één of meerdere keren een dieet deden weten hoe moeilijk het is een alternatieve voedingsstijl vol te houden.

Opvolging en steun zijn daarin vaak de belangrijkste punten  om een goede en gezonde levensstijl vol te houden.. Voor je huisdier geldt hetzelfde…

 • Weeg uw huisdier thuis regelmatig of kom gerust uw huisdier in de praktijk wegen, zodat we eventuele veranderingen op korte termijn kunnen vaststellen en we dus ook snel kunnen ingrijpen, nog voor het lichaamsgewicht echt uit de hand loopt. In het laatste geval kan gekeken worden hoe ver hij/zij van zijn normale gewicht afwijkt en wat er dus al dan niet moet/kan gebeuren.

want je huisdier slank houden is namelijk veel gemakkelijker dan je huisdier op dieet zetten! 

Laat dan ook de lichaamsconditiescore van uw huisdier bepalen (zie figuren). Deze score loopt van 1 tot 9, waarbij 1 “heel mager” is en 9 “zwaarlijvig”. De ideale score ligt op 4

Tip: Zorg dat uw huisdier niet te dik wordt in zijn opgroeifase. In een volwassen lichaam worden geen nieuwe vetcellen aangemaakt en wordt vet dus in de reeds bestaande cellen opgeslagen. Tijdens de opgroeifase echter worden wél nieuwe vetcellen aangemaakt om alle overtollige energie in het lichaam te stockeren. Het gevolg hiervan is dan ook dat men een huisdier dat reeds tijdens de opgroeifase te kampen had met overgewicht, op volwassen leeftijd  zeer moeilijk in goede conditie krijgt. Om nog maar niet te spreken van de gewrichtsproblemen die overgewicht kan veroorzaken …

Aanpak

Voor elk huisdier is een portie beweging noodzakelijk.  Onze dieren zitten vaak al vele uren per dag thuis omdat we moeten gaan werken. Wij zijn wel actief door de dag maar zij liggen of zitten op ons te wachten. Vandaar dat een dagelijkse portie aan beweging zeer belangrijk is. Voor honden is de beste manier van bewegen: wandelen.

Katten die enkel binnen verblijven kunnen ook aan de lijn wandelen indien dit aangeleerd wordt anders zullen we bij hen, net zoals bij de knaagdieren, gebruik moeten maken van wat men noemt “hokverrijking”.

Hou bij wat je je huisdier te eten geeft. Eén snoepje verandert al snel in twee en voor we het beseffen gaan we de versnaperingen overdoseren. Ook de kwaliteit van de voeding speelt een bijzondere rol. Vettige snoepjes en tafelresten met saus, zijn nefast voor “de lijn”.

Indien uw huisdier zijn ideale gewicht niet bereikt ondanks voldoende beweging en correcte voeding, zijn wij soms genoodzaakt om een “afslankings dieet” op te starten. Wij maken gebruik van Hill’s Prescription Diet Metabolic voeding. De voornaamste kenmerken van deze dieetvoeding zijn dat deze zeer caloriearm is en bovendien veel onverteerbare voedingsvezels bevat. Dit zal ertoe leiden dat het verzadigingsgevoel voldoende groot blijft. Bovendien is deze voeding er speciaal op voorzien om je dier te laten vermageren: als uw dier de aangegeven hoeveelheden eet, krijgt hij ook voldoende binnen van alle voedingsstoffen die hij/zij nodig heeft.

Naast de juiste soort voeding, is de correcte portie ook belangrijk. Teveel van het goede is ook ongezond. Sommige huisdieren eten hun bakje mondjesmaat leeg, hierbij is overvoeden zelden een probleem. Voor alle andere dieren   is het belangrijk de aangegeven portie te hanteren.
De ideale dosering staat altijd op de achterzijde van de zak!! Een belangrijke kantekening hierin is dat het aangegeven gewicht, het ideale gewicht van je huisdier is en niet het huidige gewicht.

Als laatste is het belangrijk meermaals per dag te eten. Elke diëtist zal je meegeven dat meerdere kleine porties tijdens de dag veel gezonder zijn dan éénmalig een gigantische portie.

 

Twee porties zijn toch het minimum dat gegeven zou moeten worden. Kan je gebruik maken van een getimede bak of ben je thuis, dan is het best om de voeding te verdelen in 4-6 maaltijden.
Bij heel schrokkende honden of katten kan je best gebruik maken van een schrokbak.

 

Als u uw dier wilt laten vermageren, bespreekt u dit best met één van ons, wij kunnen u hierbij “op maat” helpen.

Hoe hou je je huisdier bezig?

gebitscontrole - sterilisatie/castratie - jaarlijkse inentingen ...

Pin It on Pinterest

Share This